Inleiding tot ETF’s
Exchange-traded funds (ETF’s) zijn vergelijkbaar met beleggingsfondsen omdat ze een portefeuille van aandelen en andere effecten vertegenwoordigen. ETF’s zijn populair geworden omdat ze, in tegenstelling tot beleggingsfondsen, net als individuele aandelen op een beurs kunnen worden verhandeld en evenredig lagere commissies en vergoedingen hebben. Er zijn een aantal verschillende soorten ETF’s beschikbaar om te verhandelen en handelaren moeten zich bewust zijn van de factoren die van invloed kunnen zijn op de prijs van de ETF’s die zij bezitten.
Wat is een ETF?
Een ETF, of exchange-traded fund, is een mandje van individuele effecten – zoals aandelen, obligaties of zelfs opties – vergelijkbaar met een beleggingsfonds. In tegenstelling tot beleggingsfondsen worden ETF’s echter op dezelfde manier op beurzen verhandeld als individuele aandelen. Dit betekent dat de prijs van een ETF gedurende de dag verandert, net als de aandelenkoersen, terwijl de prijzen van beleggingsfondsen aan het einde van elke handelsdag worden berekend.
ETF’s zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden doordat ze op grotere schaal verkrijgbaar zijn geworden. Veel handelaren geven er de voorkeur aan boven onderlinge fondsen omdat ze lagere commissies en geen beheerkosten hebben. Bovendien stellen ETF’s, net als beleggingsfondsen, handelaren in staat hun portefeuilles te diversifiëren door meerdere activaklassen of meerdere aandelen in een of meer sectoren aan te houden.
Hoe kunnen handelaren profiteren van ETF’s?
Hoewel ETF’s brede voordelen bieden voor beleggers, kunnen ze ook een hulpmiddel zijn voor kortetermijnhandelaren om van te profiteren. Met ETF’s kunnen handelaren breed inzetten op een sector of activaklasse. Als een handelaar bijvoorbeeld gelooft dat de technologiesector over de hele linie zal stijgen, kan die handelaar beleggen in een ETF die veel technologieaandelen bevat.
Deze stijl van breed beleggen in ETF’s is om verschillende redenen voordelig. Ten eerste kan het de commissies van een belegger beperken door hen in staat te stellen effectief meerdere aandelen in één enkele transactie te verhandelen. Ten tweede kan het de blootstelling van een belegger aan prijsveranderingen in individuele aandelen beperken – als de sector sterk stijgt terwijl een enkel bedrijf daalt, zullen handelaren nog steeds een nettowinst zien. Aan de andere kant kunnen ETF’s de winst beperken als een enkel bedrijf meer stijgt dan het gemiddelde en dat bedrijf ondervertegenwoordigd is in de ETF-portefeuille.
Dingen om op te letten bij het handelen in ETF’s
Niet alle ETF’s zijn op dezelfde manier ontworpen, dus het is uiterst belangrijk om op de hoogte te zijn van het type ETF dat u verhandelt en de factoren die de prijzen van de samenstellende activa kunnen beïnvloeden.
Hefboom
ETF’s vertegenwoordigen gewoonlijk aandelen of een andere activaklasse met een waardeverhouding van 1:1. ETF’s kunnen echter ook derivaten van effecten vertegenwoordigen, zoals opties of futures. Dit soort ETF’s, bekend als ETF’s met hefboomwerking, kan zodanig worden gebruikt dat elke beweging in de prijs van het onderliggende aandeel of de onderliggende grondstof de gewogen prijs van de ETF met een vermenigvuldigend bedrag kan veranderen. Leveraged ETF’s hebben vaak een hefboomwerking van 2x of 3x in vergelijking met hun onderliggende activa, waardoor ze risicovoller maar ook potentieel winstgevender zijn voor handelaren.
Tiik verval
Handelaren die beleggen in ETF’s met hefboomwerking die aandelenopties bevatten, moeten ook rekening houden met het tijdsverval dat inherent is aan die opties. Opties verliezen waarde naarmate hun vervaldatum nadert, waarbij de snelheid van dat waardeverlies versnelt naarmate de vervaldatum dichterbij komt. Dit is belangrijk voor handelaren, aangezien ETF’s met een hefboomwerking dit tijdsverval weerspiegelen en uiteindelijk in de loop van de tijd waarde verliezen als al het andere constant wordt gehouden.
Dividenden
ETF’s die dividend opleverende aandelen vertegenwoordigen, zullen ook in waarde variëren naarmate ex-dividenddata naderen en worden verstreken, of als dividenden per aandeel worden gewijzigd. De reden is dat de prijs van aandelen doorgaans op korte termijn stijgt in afwachting van dividenden, en daalt om rekening te houden met het verstrijken van de ex-dividenddatum. ETF’s die een aanzienlijk deel van de aandelen die dividend opleveren, kunnen dus prijsschommelingen zien als gevolg van dividenden waar handelaren van kunnen profiteren.
Belastingimplicaties (ETF’s vs. onderlinge fondsen)
Hoewel de meeste handelaren ETF’s gebruiken als handelsvehikels in plaats van beleggingen, is het nuttig om inzicht te krijgen in de fiscale implicaties voor bezitsperioden op langere termijn.
De fiscale implicaties van ETF voor handelaren zijn vergelijkbaar met die van individuele aandelen. Voor kortetermijntransacties zijn vermogenswinstbelasting en de wash-sale-regel nog steeds van toepassing. Voor beleggers bieden ETF’s een aantal unieke voordelen.
ETF’s zijn snel in populariteit gegroeid omdat ze dienen als levensvatbare alternatieven voor onderlinge fondsen. ETF’s zijn niet alleen gemakkelijker te verhandelen dan beleggingsfondsen, maar ze zijn in de meeste gevallen ook fiscaal voordeliger. Beleggingsfondsen hebben doorgaans hogere belastingen vanwege het actieve beheerproces. Fondsbeheerders kopen en verkopen effecten binnen de fondsen, wat betekent dat er meer belastbare gebeurtenissen plaatsvinden en er jaarlijks hogere vermogenswinstbelastingen kunnen worden betaald. ETF’s worden meer passief beheerd en bevatten over het algemeen minder belastbare gebeurtenissen.
De beste manier om het verschil te conceptualiseren, is door een beleggingsfonds te zien als een beheerde portefeuille en een ETF als een individueel aandeel.
- Beleggingsfondsen: Beleggingsfondsen worden actief beheerd met behulp van contante transacties. Wanneer u in een fonds koopt, koopt u in wezen een service voor portefeuillebeheer. De fondsbeheerder neemt uw kapitaal en belegt het in verschillende aandelen. Gedurende het jaar kan de fondsbeheerder uw portefeuille opnieuw in evenwicht brengen, wat leidt tot een combinatie van “winnende” en “verliezende” transacties. Deze transacties vertegenwoordigen belastbare gebeurtenissen, wat betekent dat u uiteindelijk een vermogenswinstbelasting zou kunnen betalen zelfs als het fonds over het jaar een netto negatief rendement heeft. Zie dit als het opbouwen van een portefeuille van 10 aandelen, waarvan er 5 een positief rendement hebben en 5 een negatief rendement. Als u de 5 winnaars verkoopt en de 5 verliezers vasthoudt, betaalt u vermogenswinstbelasting zelfs als de niet-gerealiseerde verliezen hoger zijn dan de gerealiseerde winsten.
- ETF’s: ETF-belasting is een stuk eenvoudiger en de belastbare gebeurtenissen zijn vergelijkbaar met die van individuele aandelen. Omdat deze fondsen passief worden beheerd, betaal je alleen belasting als je een positie sluit of als je een dividend ontvangt. Dit komt omdat ETF’s handelen met behulp van ‘creatie-eenheden’, dit zijn verwisselbare groepen aandelen. Wanneer u een ETF koopt, worden uw ETF-aandelen “geruild” voor aandelen van de aandelen in het fonds. Terwijl het beheerproces van beleggingsfondsen voor het inwisselen van “contant geld voor aandelen” belastbare gebeurtenissen veroorzaakt, doet het ETF-beheerproces voor het inwisselen van “aandelen voor aandelen” dat niet.
Soorten ETF’s
Bredere markten
Brede markt-ETF’s zijn ontworpen om de belangrijkste marktindices te volgen. De SPY SPDR ETF is bijvoorbeeld ontworpen om de prestaties en het rendement van de S&P 500-index te volgen. Deze ETF’s behoren tot de meest verhandelde ETF’s, hoewel veel ook minder bekende indices volgen.
Bredere markt-ETF’s zijn nuttig voor handelaren omdat ze handelaren in staat stellen gemakkelijk long of short te gaan op de totale markt.
Buitenlandse markten
Buitenlandse markt ETF’s zijn een handige manier voor handelaren om weddenschappen te plaatsen op buitenlandse markten. Deze ETF’s kunnen belangrijke indices volgen in een enkel land of een enkele regio, of kunnen een specifieke subsector in het buitenland vertegenwoordigen. De EWJ ETF is bijvoorbeeld ontworpen om de Nikkei-index in Japan te volgen.
Met ETF’s op buitenlandse markten kunnen handelaren long of short gaan op markten in een bepaald land of een bepaalde regio. Handelaren kunnen ook buitenlandse markt-ETF’s gebruiken om zich in te dekken tegen buitenlandse investeringen of om te beleggen in een opkomende markt.
Buitenlandse valuta
ETF’s in vreemde valuta zijn ontworpen om de prestaties van een specifieke vreemde valuta, zoals het Britse pond, te volgen. Hierdoor kunnen handelaren profiteren van valutaprijsschommelingen zonder direct betrokken te raken bij complexe forexhandel. Sommige ETF’s in vreemde valuta beheersen het risico door meerdere valuta’s te volgen in plaats van één enkele valuta.
Sectoren
Met sector-ETF’s kunnen beleggers de prestaties van een specifieke sector volgen, zoals biotechnologie, gezondheidszorg, energie en meer, zonder direct te beleggen in meerdere individuele aandelen binnen die sector.
Short-based ETF’s
Short-based ETF’s zijn ETF’s die wedden op bearish marktactiviteit. Met deze ETF’s kunnen handelaren brede korte weddenschappen plaatsen over de hele markt of over een specifieke industriesector. Met de SPXS ETF kunnen handelaren bijvoorbeeld short gaan op de S&P 500-index zonder daadwerkelijk een shortpositie te openen met een makelaardij. Houd er rekening mee dat de handelsvolumes voor short-based ETF’s lager kunnen zijn dan voor andere soorten ETF’s, vooral tijdens een bullmarkt.
Obligatie-ETF’s
Obligatie-ETF’s volgen de obligatiemarkt en bieden beleggers de liquiditeit van een gemakkelijk verhandelbaar activum, terwijl ze indirect kunnen beleggen in obligaties met een lage liquiditeit. Er is een grote verscheidenheid aan obligatie-ETF’s beschikbaar om verschillende soorten obligaties te volgen, zoals bedrijfsobligaties en staatsobligaties.
Grondstoffen ETF’s
Met grondstoffen-ETF’s kunnen handelaren beleggen in de prestaties van een specifieke grondstof, zoals sojabonen of olie, zonder daadwerkelijk in die grondstof zelf te beleggen.
ETF’s in ‘fondsstijl’
ETF’s in ‘fondsstijl’, ook wel bekend als actief beheerde ETF’s, combineren het beste van zowel ETF’s als beleggingsfondsen. De inhoud van de ETF varieert onder leiding van een fondsbeheerder – Kevin O’Leary is een bekende ETF-beheerder – maar de ETF handelt nog steeds als een aandeel en brengt doorgaans lagere kosten met zich mee dan een vergelijkbaar beleggingsfonds. ETF’s in fondsstijl zijn beschikbaar om de brede markt, specifieke sectoren en niet-aandelen zoals obligaties te volgen.
Conclusie
ETF’s zijn zeer veelzijdige handelsinstrumenten die de portefeuillekenmerken van beleggingsfondsen bieden terwijl ze worden verhandeld zoals aandelen. Handelaren kunnen profiteren van de vele verschillende soorten ETF’s om brede sector- of marktbrede weddenschappen te sluiten om te profiteren van elke marktomgeving.