Hoewel het vaak niet aan de orde komt bij het bepalen of er al dan niet aandelen van een bedrijf worden gekocht, zijn niet alle aandelen hetzelfde gemaakt. De aandelenstructuur van een bedrijf beschrijft niet alleen in hoeveel aandelen een bedrijf is verdeeld, maar ook in welke verschillende soorten aandelen het bedrijf is verdeeld. De aandelenstructuur van een bedrijf kan bijvoorbeeld het totale aantal aandelen vermelden dat ooit kan worden uitgegeven. Die aandelen kunnen echter zodanig worden verdeeld dat slechts 20% van de aandelen beschikbaar is voor het publiek voor actieve handel, terwijl nog eens 20% in handen is van insiders van het bedrijf en niet kan worden verhandeld totdat aan bepaalde beperkingen is voldaan. De resterende 60% kan door het bedrijf zelf in reserve worden gehouden en in de toekomst aan het publiek worden aangeboden om kapitaal aan te trekken.
De aandelenstructuur van een beursgenoteerd bedrijf is een vaak over het hoofd gezien aspect van fundamentele en technische analyses, maar de aandelenstructuur kan een belangrijke rol spelen bij het bepalen van de prijs van een aandeel.
Basis aandelenstructuur
Geautoriseerde Aandelen
Het aantal geautoriseerde aandelen is een van de meest elementaire facetten van de aandelenstructuren van een bedrijf en beschrijft het totale aantal aandelen dat door het bedrijf kan worden uitgegeven. Het aantal geautoriseerde aandelen kan in de toekomst worden verhoogd met een meerderheid van stemmen van aandeelhouders, hoewel dit de waarde van bestaande aandelen zal verminderen.
Uitstaande aandelen
Het aantal uitstaande aandelen is het aantal aandelen dat door een bedrijf is vrijgegeven aan het publiek, zijn werknemers of insiders, en is dus altijd gelijk aan of kleiner dan het aantal geautoriseerde aandelen. De waarde van uitstaande aandelen kan worden verhoogd door aandelen terug te kopen door het bedrijf, of worden verlaagd als het bedrijf besluit meer van de aandelen uit te geven die het heeft goedgekeurd maar nog niet heeft aangeboden aan aandeelhouders of insiders.
Vlot
De float is het aantal aandelen dat beschikbaar is voor gewone beleggers, exclusief aandelen die worden gehouden door insiders of beperkte aandelen. De float is meestal veel minder dan het aantal uitstaande aandelen.
Soorten Aandelen
Gewone aandelen
Gewone aandelen zijn de aandelen die aan het publiek worden uitgegeven tijdens een beursintroductie, secundaire aanbiedingen en onderhandse plaatsingen. Deze aandelen hebben stemrecht en houders van gewone aandelen worden uitgenodigd voor een jaarlijkse aandeelhouder, maar houders van gewone aandelen hebben bijna geen aanspraak op de activa van een bedrijf in het geval van een liquidatie en zijn de laatsten in de rij om een dividend te ontvangen wanneer de uitbetalingen aan de aandeelhouders beperkt zijn.
Preferente aandelen
Preferente aandelen verschillen van gewone aandelen doordat houders van preferente aandelen voorrang krijgen als het gaat om dividenduitkeringen, vaak hogere dividendbetalingen ontvangen dan houders van gewone aandelen, en legitieme aanspraak kunnen maken op de activa van een bedrijf in geval van liquidatie. In tegenstelling tot gewone aandelen verlenen preferente aandelen echter doorgaans geen stemrecht. Sommige preferente aandelen kunnen na uitgifte worden omgezet in gewone aandelen.
Beperkte voorraad
Beperkte voorraad kan niet worden verkocht of verhandeld totdat aan een bepaald aantal vereisten is voldaan. Een bedrijf kan meerdere soorten beperkte aandelenklassen hebben, elk met verschillende vereisten voor het onvoorwaardelijk worden van de aandelen. Beperkte voorraad wordt meestal gegeven aan insiders of werknemers van het bedrijf als onderdeel van een stimuleringspakket, hoewel het ook kan worden aangeboden via secundaire aanbiedingen of onderhandse plaatsingen.
Hoe de aandelenstructuur de handel beïnvloedt
Aandelenstructuur, en vooral float, speelt een belangrijke rol bij de handel omdat het de liquiditeit van een aandeel regelt. Met name aandelen met een hogere float hebben over het algemeen meer liquiditeit, zien hogere dagelijkse handelsvolumes en zijn over het algemeen eenvoudiger te kopen en te verkopen omdat ze meer beschikbaar zijn op de openbare markt. Aandelen met een lage float hebben een lage liquiditeit, wat de handelsvolumes kan beperken en het moeilijk kan maken om de aandelen te kopen of verkopen.
De liquiditeit van een aandeel is van belang omdat het de balans tussen vraag en aanbod van een aandeel gedeeltelijk regelt. Als er veel vraag is naar een bepaald aandeel, maar er ook veel aanbod is (dat wil zeggen, het heeft een hoge float en liquiditeit), dan zal de prijs niet omhoog schieten. Als er echter veel vraag is naar hetzelfde aandeel maar er weinig aanbod is (dat wil zeggen een lage float en liquiditeit), dan kan de prijs sterk stijgen. Een laag aanbod – een lage float – is echter niet noodzakelijkerwijs een goede zaak voor de prijs van een aandeel, aangezien een lage liquiditeit er ook voor kan zorgen dat de prijs van een aandeel extreem volatiel is.
Andere scenario’s om op te letten
verdunningen
Verwatering vindt plaats wanneer het aantal uitstaande aandelen toeneemt, waardoor het aandeel van het bedrijf dat bestaande aandelen in het bezit van het publiek vertegenwoordigen, in feite afneemt – en dus hun waarde verwatert. Verwatering kan optreden wanneer het bedrijf een deel van de aandelen vrijgeeft die het heeft goedgekeurd, maar die voorheen niet uitstonden, bijvoorbeeld via een eerste of tweede openbare aanbieding. Verwatering kan ook optreden wanneer werknemers van het bedrijf of insiders beperkte aandelen verkopen of verhandelen die onvoorwaardelijk zijn geworden of wanneer converteerbare preferente aandelen worden omgezet in gewone aandelen.
warrants
Warrants werken ongeveer zoals aandelenopties: ze geven de warranthouder het recht om aandelen van een bedrijf te kopen of te verkopen tegen een vooraf bepaalde prijs tot een bepaalde vervaldatum. In tegenstelling tot opties worden warrants echter uitgegeven door het bedrijf zelf in plaats van door investeerders en worden ze doorgaans over-the-counter verhandeld. Bovendien, wanneer een warrant wordt uitgevoerd, ontvangt de warranthouder aandelen die waren geautoriseerd maar niet eerder uitstonden – waardoor het aantal uitstaande aandelen toeneemt en de waarde van bestaande aandelen verwatert.
Secundaire aanbiedingen
Secundaire aanbiedingen zijn een andere manier waarop een bedrijf de waarde van zijn bestaande uitstaande aandelen kan verwateren. Een secundaire aanbieding introduceert nieuwe aandelen die voorheen door het bedrijf in het bezit waren van het publiek, waardoor het totale aantal uitstaande aandelen wordt verhoogd en de waarde van alle aandelen die voorafgaand aan de secundaire aanbieding beschikbaar waren voor het publiek, wordt verlaagd.
Conclusie
Hoewel veel beleggers bij het evalueren van een aandeel geen rekening houden met de aandelenstructuur van een bedrijf, kan de aandelenstructuur belangrijke gevolgen hebben voor de liquiditeit en waarde van een aandeel. Daarom is het belangrijk om te begrijpen hoe de aandelen van een bedrijf zijn gestructureerd en of die structuur de volatiliteit van een aandeel verhoogt of de waarde van bestaande aandelen in de loop van de tijd aanzienlijk verwatert.